TWELLO. – Veel schaakverenigingen hebben een andere clubavond dan dinsdag; de dag waarop de Twellose SC zijn OSBO-thuiswedstrijden speelt. Er zijn zelfs verenigingen die hun competitiewedstrijden in een andere week spelen. Om misverstanden te voorkomen is het een goed gebruik dat de teamleider van de thuisspelende club zijn tegenstander uitnodigt.

Toestemming burgemeester
Donderdag 15 oktober stond de derby Pallas 3 – Twello 1 op het programma. In zijn uitnodiging meldde teamleider Gorrit Smit van Pallas onder andere dat de burgemeester van Deventer toestemming had gegeven voor deze match en dat deze extra politiebewaking niet nodig achtte. Wobbe de Vries, teamleider Twello, beloofde met een smiley dat Twello de harde kern van de supportersclub thuis zou laten.

Tien zetten diep
De sfeer is goed en amicaal tussen beide verenigingen, maar op de 64 velden wordt er altijd hard gevochten. Aan bord 6 kwam Twello-speler Berry Hoogstraten in het nauw, maar een foute afruil van zijn tegenstander Hans Knottnerus leverde Hoogstraten veel materiaal op en het punt. Aan het eerste bord speelde Gerard Bons de enige opening die hij tien zetten diep kent. Deventenaar Maarten van Daalen wist hier geen raad mee en ging in het middenspel mat door loper en paard. (0-2)

Teambelang voorop
Een gelijk opgaande partij speelde Henk Casteel tegen Palladiaan Tjeerd de Jong, totdat De Jong een gewaagd torenoffer deed en even later remise aanbood. Terwijl Casteel hierover nadacht en de Twellose kansen op de andere borden bestudeerde, scoorde aan bord 5 Kees Kuijk 3-0 voor de Twellonaren. In het belang van het teamresultaat werd het aanbod toen natuurlijk snel aangenomen. (½-3½)

Gat in defensie
Kuijk had vroeg in de partij met een loperoffer een gat in de defensie van Gorrit Smit geslagen, won het verloren materiaal terug en rukte op met de e-pion. Smit kon deze druk niet weerstaan en gaf op in hevige tijdnood. Een ongelukkige partij speelde Wobbe de Vries. Hij verspeelde knullig een kwaliteit, won deze terug, maar blunderde vervolgens een loper. De Vries gaf op voordat Ben Bloemsma deze van het bord kon graaien. (1½-3½)

Tweede kansloos
Jan de Boer (TSC) raakte tegen Max Merza in een eindspel verzeild met ongelijke lopers en een pion minder. Merza profiteerde niet van de pluspion en De Boer hield de partij op remise. Eindstand 2-4 voor Twello, derhalve een goede start in de competitie. Kansloos was het tweede team tegen Heerde 1. Twello 2 kreeg één bordpunt cadeau omdat Heerde met vijf man naar Twello kwam. Twello 2 verloor met 1½-4½. Alleen René Rouwhorst haalde een knappe remise tegen een 1800-speler.