Een Amsterdammer en drie Brabanders deden mee in het Peter Verburgtoernooi 2014. Net genoeg om in een verder regionaal en provinciaal deelnemersveld het in het clubblad een nationaal toernooi te noemen. Ik hoop dat ze er deze keer weer bij zijn, dan wordt de Terwoldse schaakhappening nog nationaler.

De komst van mijn vriend Hans Berrevoets uit Dordrecht staat dit jaar vast. Twee jaar geleden won hij, op rating als zesde geplaatst, geloof ik. Vorig jaar kon Hans niet, nu is hij er weer bij. In de letterlijke zin van het woord kunnen er dit jaar twee titelverdedigers zijn; omdat hij zijn titel niet verdedigde en nu weer wel.

Hans Berrevoets viert kampioenschap Verburgtoernooi 2013.

Verder zie ik uit naar deelname van ons jonge ex-lid Jorik Jonker, een verse Groninger nu. Ik genoot van zijn beschrijving van het nieuwe noordelijke schaakleven. Ik aarzelde lang met mijn reactie op ‘Alice in wonderland’ (11 sept.), maar vind dit een goede gelegenheid.

Jorik in gesprek met Sipke Ernst!

Wat een aanhoudend schaakplezier bij Jorik, met die geinige beeldspraak: Alice in Wonderland. Hij vertelde me eerder dat hij vele maanden de tijd zou nemen om het studentenleven te verkennen en dan pas een schaakclub zou zoeken.

De veel vroegere vondst van een lekker woelige club past hem. Ik zou daarin geen zin hebben veronderstelt Jorik. Klopt en klopt niet. Ooit speelde ik graag in de kroeg (als ik geld had). Ik heb jaren doorgeefschaak gespeeld, deed zelfs 35 jaar geleden mee aan een NK doorgeefschaak, introduceerde in Twello random, omdat niemand zin had in die sociale vorm van onze denksport.

Maar ja, in de loop der jaren groeit wel behoefte aan schaakstilte. Maar niet op 22 november in Terwolde. Ons rapidtoernooi lijkt op Sissa, geloof ik. Of andersom.

Ik reken op je, Jorik,

Gerard Bons