Vuistjes tegen elkaar is een bij meisjes populaire variant van de high-five. Hier zijn het Annefien van Zetten uit Oene (links) en NoŽlle Bourgonje uit Nijbroek, die in mijn eerste schaakklasje veel lol hebben met hun overwinningen. ĎMeisjes aan de machtí die middag, vooral NoŽlle had reden trots te zijn, want zij won haar vier partijen allemaal.

Ik heb twee klasjes met in totaal 22 leerlingen op basisschool Ten Holtens Erve in Nijbroek. Het is een dorpsschool die ook een programma heeft om begaafde en hoogbegaafde kinderen te stimuleren. Mede daarom krijgt de hele verzamelklas met groep 7 en 8 schaakles.


(foto Gerard Bons)


(foto Gerard Bons)

Ook erg lollig was de beslissing in de partij op de tweede foto. Veroniek Kelderman uit Terwolde stond met zwart natuurlijk totaal verloren. Als het bord nog vol staat, kan een voorsprong van een loper en twee pionnen nog wel eens omslaan bij die kids. Maar een stelling als deze? Soms grijp ik in als ze bij ook nog gelijke tijd op de klokken gaan meppen, arbitreer ik wit gewonnen.

Bij deze pot gelukkig nog niet, geloof dat ik nog meer genoot van deze beslissing dan de winnares zelf. Ik was ook wel gelukkig omdat ik haar ongeveer zes weken geleden liet promoveren naar de tweede schaakklas, bleek een goede keuze.


Gerard Bons

stap terug
terug