TWELLO. – Het is altijd hetzelfde liedje: jeugdige schakers onderschatten. De Twellose Schaakclub ondervond het vrijdagavond weer eens in de derde ronde van de OSBO-competitie tegen het jeugdteam van Schaakmaat uit Apeldoorn. Spelertjes met een rating op papier van 1200 à 1300. In werkelijkheid ligt hun niveau veel hoger.

Snelle beslissingen
De eerste die eraf ging was Wobbe de Vries. Hij vergiste zich in de opening en dat kostte hem prompt een stuk. Opportuun spel mocht niet baten, hij werd beheerst verslagen. Vooralsnog geen man overboord, Jos Barendregt en Henk Casteel herstelden de schade. Barendregt speelde met zwart een fraaie foutloze partij waarin hij veel druk op f7 weerstond. Casteel voorkwam de rokade van zijn tegenstander en won met een aardige combinatie de dame (2-1).

Drama
Een ramp was de partij van Gerard Bons. Zijn opponent zette zoveel druk op Bons’ koningsstelling dat Bons mat in één over het hoofd zag (2-2). Het was toen nog vroeg op de avond en alleen bord vijf en zes waren nog in hevige strijd verwikkeld. Bij Jan de Boer was de stelling dicht geschoven. Alleen op de h-lijn was nog een doorbraak mogelijk.

Toreneindspel
Aan bord zes met Dick van de Griendt achter de witte stukken ontwikkelde zich een toreneindspel waarin zwart iets beter stond. Misschien had Van de Griendt remise kunnen houden als hij zijn f-pion had geruild en niet had doorgeschoven. Nu ontstond de situatie dat twee geïsoleerde zwarte pionnen sterker waren dan de witte toren, mede doordat de koning te ver weg stond (2-3).

Vierkant
De Boer brak de h-lijn open, maar verzuimde daarna loper tegen paard te ruilen. De Boer verloor een pion en een tempo. De Boer greep zijn laatste redmiddel en offerde alle pionnen op de diagonaal om met de verre pion te kunnen promoveren. Jammer voor Twello, hij kwam één zet te kort omdat de witte koning op tijd in het vierkant stond (2-4). Het was de eerste nederlaag voor de Twellose SC en een kampioenschap lijkt daarmee ver weg.


Henk Casteel


stap terug
terug