TWELLO. – De Twellose Schaakclub is de klap van de nederlaag van vorige maand nog niet helemaal te boven. In de vierde ronde van de OSBO-competitie speelden donderdagavond de Twellonaren in Eerbeek moeizaam 3-3 gelijk tegen de Eerbeekse Schaakclub. Een resultaat waarmee de gastheren zichtbaar tevreden waren.

Rampzalig
Kees Kuijk speelde volgens eigen zeggen een rampzalige partij. Aanvankelijk begon hij nog wel goed, maar er ontstond een gat in zijn verdediging en zijn dame stond afzijdig. Kuijk werd daarna bekwaam weggespeeld. Jan de Boer bracht de partijen weer in evenwicht. De Boer brak door, verdubbelde zijn torens, dreigde met mat, deed een schijnoffer en won (1-1).

Zelfde materiaal
Met twee verbonden pionnen en toren tegen toren lukte het Henk Casteel niet de winst binnen te halen. De koning van de Eerbeker stond dermate sterk en de toren van Casteel dermate ongelukkig dat remise zijn deel was. Hetzelfde materiaal stond op het bord bij Gerard Bons, echter nu was de tegenstander in het bezit van de pionnen. En het liep verkeerd af voor Bons, temeer omdat hij een pat mogelijkheid over het hoofd zag (1½-2½).

Gewonnen stelling
Bij de twee langste partijen van de avond zag het er goed uit voor de TSC’ers. In een loper tegen paard eindspel creëerde Wobbe de Vries een vrijpion, die hij met nauwkeurig spel veilig naar de overkant bracht (2½-2½). In een gewonnen stelling schoof Berry Hoogstraten de verkeerde pion vooruit. Hierdoor kwam de loper van zijn tegenstander weer tot leven en gooide de partij en de wedstrijd in het remiseslot (3-3).

Onnodig verlies
Het tweede team van de Twellose SC leed een onnodige 4-2 nederlaag tegen De Zeven Pionnen uit Epe. Rien van Hattum en Coen Hilbrink gaven hun partij te simpel weg. Eddy Sander speelde een snelle remise. Frits Frijlink pakte in tijdnood een half punt en Berry Hoogstraten verloor. In verloren stelling kwam René Rouwhorst sterk terug en won als enige z’n partij.

Niet in Voorster Nieuws
PS 1 Onderstaand diagram is de stelling van Henk na 50 zetten in zijn partij tegen de Eerbeekse SC waarin hij de winnende voortzetting niet vond. Fritz 12 geeft wit +4.03 voordeel, maar vindt ook de winst niet.

PS 2 Onderstaand diagram is de stelling van Gerard. Gerard (wit) is aan zet en was bang (denk ik) voor g3-g2+ (hetgeen geen dreiging is, want na g2+ slaat wit met Tg2 met pat na terugslaan) en pent daarom met 1. Tc3 de g-pion.
Maar na 'simpel' 1. Th2x+ was het pat geweest!