TWELLO. – In de vijfde ronde van de OSBO competitie heeft het eerste team van de Twellose Schaakclub met 6-0 gewonnen van Voorst 3. Twello behoudt door deze overwinning kampioenskansen, terwijl Voorst nog tegen degradatie vecht. Het tweede team van de Twellose SC bracht een punt mee uit Harderwijk waar het gelijkspeelde tegen De Combinatie 2.

Foutje in opening
De uitslag van de derby doet vermoeden dat het een walk over was voor de Twellonaren. De teller stond inderdaad snel op 1-0. Wobbe de Vries strafte een foutje in de opening van John Eekhuis af, drong de vijandige linie binnen en had de verdediging al vóór kwart voor negen geslecht. De overige partijen echter konden lange tijd nog alle kanten op.

Grote afruil
Voorstenaar Harry Schurink speelde tegen Gerard Bons te passief waardoor Bons in zijn element kwam. Een vervelende penning bezorgde Voorst de tweede nul. Het stellingsvoordeel dat Henk Casteel opbouwde tegen Karl van ’t Hazeveld werd door een slechte zet teniet gedaan. Na een grote afruil, ingezet door Van ’t Hazeveld, had Casteel toch het beste eindspel.

Stug tegenspel
TSC’er Jan de Boer creëerde tegen Dick Hoekman twee verbonden vrijpionnen en Hoekman posteerde daardoor zijn materiaal op de achterlijn. Desalniettemin manoeuvreerde De Boer zijn pionnen beheerst naar promotie. Kees Kuijk kwam een stuk voor door een fout offer van Maarten Jansen, maar het duurde door stug tegenspel nog een hele tijd voordat Kuijk dit voordeel kon verzilveren.

In open veld
Ook Jos Barendregt wilde zijn partij winnen en sloeg twee keer remise af. Barendregt had de betere stelling, maar Molewijk vond telkens de juiste weerlegging. Barendregt besloot risico te nemen en viel aan met de dame waarbij zijn koning onverdedigd achterbleef in een open veld. Maar hij had het juist gezien, Molewijk kon slechts twee schaakjes geven waarna Barendregt het karwei afmaakte.

Tweede team
Het tweede team verkeert in de onderste regionen van de 3e Klasse B en vecht met nog drie verenigingen om klassebehoud. Door het gelijke spel blijft Twello een punt voor op de mededegradatie kandidaten. Eddy Sander en Coen Hilbrink wonnen hun partij. René Rouwhorst en Frits Frijlink speelden remise, maar Berry Hoogstraten en Rien van Hattum moesten hun koning omleggen (3-3).