TWELLO. – Jansen is een veelvoorkomende en vooraanstaande familienaam bij de Voorster Schaakclub, maar het waren de niet-familie-van-elkaar-zijnde Hendrik Jansen en Albert Jansen van de Twellose Schaakclub die de basis legden voor de eerste Twellose overwinning sinds 11 jaar in de jaarlijkse massakamp tussen Voorst en Twello.

Traditie
Het is een traditie die sinds 1994 aan het eind van het seizoen plaatsvindt. Beide verenigingen mobiliseren zoveel mogelijk leden en spelen als seizoensafsluiting het ene jaar in Twello en het andere jaar in Voorst tegen elkaar. Dit jaar was de Voorster SC gastheer, en sinds lange tijd won Twello weer eens (5½-7½).

Snelle overwinningen
Met twee snelle overwinningen op de achterste borden nam Twello door Hendrik Jansen (tegen Gerrit Witteveen) en Albert Jansen (tegen Gerrit Wilgenhof) vroeg op de avond een 0-2 voorsprong. Niet veel later voegde Nico van Schooten nog een punt toe door het pionneneindspel van John Eekhuis te winnen (0-3).

Hendrik Jansen                         Albert Jansen

Clubkampioenen
Aan bord 1 speelden beide clubkampioenen tegen elkaar. Ook deze heren waren snel klaar. Door vroege promoties speelden beiden met twee dames op het bord. Michiel Jansen bracht Voorst weer in de race. De koning van Wobbe de Vries stond te kwetsbaar opgesteld waar Jansen gretig gebruik van maakte (1-3).

Hoofd koel
Twello behield de gehele avond een voorsprong van drie of twee punten, maar aan het eind van de avond kwam Voorst nog angstig dichtbij (5½-6½). Aan bord 7 bij de laatste partij van de avond hield Eddy Sander echter het hoofd koel tegen Guido van Heuvelen en stelde met winst de overwinning voor de Twellonaren veilig.

Uitslagen
Voorst – Twello 5½-7½: Michiel Jansen – Wobbe de Vries 1-0, Jeroen Bosch van Rosenthal – Jos Barendregt 0-1, Rudy Bloemhard – Carlo Buijvoets 1-0, Jacques Kuiper – Henk Casteel 1-0, Marcel Kraaijkamp – Renι Rouwhorst 1-0, Henri Jansen – Jan de Boer ½-½, Guido van Heuvelen – Eddy Sander 0-1, Fred Corpeleijn – Kees Kuijk 0-1, John Eekhuis – Nico van Schooten 0-1, Dick Hoekman – Rien van Hattum 1-0, Els Jansen – Frits Frijlink 0-1, Gerrit Wilgenhof – Albert Jansen 0-1, Gerrit Witteveen – Hendrik Jansen 0-1.

Zomeravondschaak
Vanavond 15 juni 20 uur start het zomeravondschaken bij KriebelZ in Terwolde. Iedereen mag deelnemen. De deelname is gratis. Aanmelden hoeft niet. Bij mooi weer op het terras, anders binnen in de brasserie.