Hoe kun je nog iets voor ons digitale clubblad schrijven na die prachtige en snelle (net journalistiek) bijdrage van Jorik? Degelijk in de analyses en ook lichtvoetig. Wat sociaal om een pot van anderen zo diep te analyseren.

Toch maar wat geschreven. Als ‘papieren clubbladredacteur’ (1978-1986, Groothoofdstuk van SC Groothoofd te Dordrecht) benadrukte ik altijd: Clubbladbijdragen hoef je niet kwalitatief met elkaar te vergelijken. Integendeel, het simpelste teamverslagje van het derde is net zo belangrijk als de diepste analyse.

Materieel staat wit in deze gekunstelde stelling van diagram 1 totaal verloren. Schijnwinst van de dame leidt tot 1. Dxh4 Tc1+ en mat. Wit wint evenwel na
1. Pf7+ Kg8
2. Ph6++ (blijft leuk, beide stukken in, geeft niks)
2. …. Kh8
3. Dg8+ Txg8
4. Pf7# Dit thematische stikmat in de hoek heb ik nog nooit in de praktijk gezien. Ergens heeft zwart geholpen, dat was zeker het geval bij de volgende stelling.

Uit een vrije snelschaakpartij. Wit aan zet staat al gewonnen, na de inleiding (voor een clubblad mag je zelfs wel eens iets verzinnen, maar dat geldt niet voor het tweede diagram) zie je direct dat Pe7 # ook een stikmat oplevert. Zonder elegant dubbelschaakje tussendoor, maar niet in de hoek, waar drie opsluitende stukken voldoen. De omheining telt er nu vijf.

De foto hiernaast bewijst dat het echt is gebeurd. Haha, ikzelf ben slachtoffer geweest van een stikmat op basisveld e8, des te groter de lol dit nu in het clubblad te mogen zetten terwijl de tegenstander mij destijds voor had kunnen zijn.

Ik ben ‘vergeten’ wie mijn ‘scalp’ was. Toen ik mijn mobiel pakte wist hij dat publicatie in deze site dreigde, maar liet fotograferen toe. Terwijl ik over het scherm veegde, code toetste en het camera-icoon zocht, kon hij makkelijk starten met opzetten van een nieuwe beginstelling.

Al had hij maar twee stukken uit het ‘hek’ rond de koning gehaald. Tof voor clubblad, lezers en mij dat hij dit niet deed. Daarom anonimiseer ik.

Gerard Bons

(PS. Foto van matige kwaliteit? Geeft niks als de stukken maar herkenbaar zijn, je kunt ook recapituleren en de eindredacteur souffleren, wat ik deed met het kluitje om de koning. Hij zorgt wel voor een diagram, desnoods van twee zetten eerder als je die essentiële stelling niet kon fotograferen. Heb vaker vaag en laat plaatje geleverd, was m.i. steeds geinig.)