TWELLO. – De kop is eraf. Het schaakseizoen draait alweer anderhalve maand. Er zijn inmiddels vier ronden gespeeld in de interne competitie en drie voorronden om de Taverne Beker. In de eerste ronde van de OSBO-competitie behaalde de Twellose Schaakclub een ruime overwinning op Veenendaal 2, terwijl het tweede heel verdienstelijk gelijkspeelde tegen het sterke eerste team van de Zeven Pionnen uit Epe.

Interne Competitie
De verrassing in de interne competitie is Berry Hoogstraten. Schijnbaar moeiteloos nestelt hij zich in de kop van de ranglijst naast de toppers Wobbe de Vries, Carlo Buijvoets en Jos Barendregt. Ook Rien van Hattum haakt aan. Zij het dat zijn programma iets lichter was. Teleurstellend is tot dusver het optreden van Gerard Bons; hij leed al twee nederlagen. Onderin wachten Piet Rusch, Bram Rook en Hendrik Jansen nog op het eerste resultaat.

Taverne Beker
Dit jaar worden 18 voorronden gespeeld om de Taverne Beker. Na drie ronden scoren Jos Barendregt en Berry Hoogstraten 100%. Met 2 uit 3 volgen Henk Casteel, René Rouwhorst en Wobbe de Vries. Ruud van Swam is de enige die tot dusver de eer aan zijn tegenstander moest laten.

Geen derby’s
De Twellose SC 1 speelt dit seizoen geen derby’s in de OSBO. Dit jaar gaat de reis naar Arnhem en Wageningen en omgeving. De start was goed. Twello ontving Veenendaal en de gasten gaven de thuisploeg gelijk al een bordpunt cadeau door met vijf man op te komen, maar het resultaat aan de eerste twee borden was mager.

Ruime overwinning
Jos Barendregt overschatte zijn kansen in een pionneneindspel en kwam niet verder dan remise. Wobbe de Vries vond een leuke combinatie, maar miste een tussenzet van zijn tegenstander waarna zijn stelling hopeloos was. Wel gewonnen werd door Henk Casteel (torenoffer met mat aanval), Gerard Bons (kwaliteitswinst) en Dick van de Griendt (stuk voor en pionpromotie) (4˝-1˝).

Knappe prestatie
Twello 2 speelde knap 3-3 tegen titelpretendent de Zeven Pionnen 1. Met name het resultaat van Eddy Sander was lovend. Hij won van een speler, die bijna 300 Elo-punten meer had dan hij. Berry Hoogstraten won ook, Tjeerd de Jong en Frits Frijlink speelden remise, terwijl René Rouwhorst en Rien van Hattum hun koning om moesten leggen.


Henk Casteel


stap terug
terug