Deventer is een fantastische woonplaats, maar ik mis wel eens iets. Zoals de serie schaaklessen van Gerard Hazelaar, 2009 in Voorster Nieuws gepubliceerd. Die glijdt niet door mijn brievenbus. Onze club mag content zijn met de schaakminnende uitgever in de vestigingsplaats, zeldzaam voor advertentiebladen.

De lessen staan ook in de TSC-site, in het menu Jeugd, bijna uiterst rechts op de menubalk. Nooit gezien, blijkbaar kijk ik altijd met oogkleppen naar onze site. (Een inkopper die ik zelf scoor: "Je hebt ook wel eens oogkleppen achter het bord, Bons.")

Digitaal bladerend werd ik getroffen door de vele amusante openingsvalletjes.

1. e2-e4; e7-e5
2. Lf1-c4; d7-d6
3. Pg1-f3; Pb8-c6
4. Pb1-c3; Lc8-g4
5. Pf3xe5; Lg4xd1
6. Lc4xf7+; Ke8-e7
7. Pc3-d5#

Dit Zeekadettenmat was volledig verdronken in mijn geheugen. Dan is naspelen opnieuw lollig.

Gerard schrijft onderhoudend, behandelt Siciliaans in drie lessen en gooit de laatste keer met spaghetti. Een spiegelstelling die na acht zetten is ontstaan krijgt twee afleveringen aandacht, Gerard toont zich dan (schaak)belezen. Hij krijgt soms de ruimte met twee diagrammen, zoals in artikeltje ‘Vijftien’, over het kampioenschap van de toen vijftienjarige Anish Giri. Ik herhaal niet de volledige les van Gerard (die kun je gewoon oproepen), maar de knock-out tegen Cuijpers is best lollig.

Hazelaar schrijft onderhoudend!

Zie diagram na 39. ...; a4?
Een blunder die meteen het einde van de partij betekent.
40. De5; Dxe5
41. Ta4 en mat ook andere zetten leiden tot mat.
De laatste tien lessen zijn zonder diagram gepubliceerd. De slotbijdrage, ‘Sprookje’, neem ik daarom op met twee stuks. Een correspondentiepartij van dertien zetten, zeldzaam kort voor die discipline. We beginnen halverwege.

8. f5; Pf6
9. Pd5; h6
10. Pxf6+; Dxf6
11. h4; Pa5

12. Ph7; Kxh7
13. Lg5 en dat kost zwart de dame

Het is jammer dat het sprookje van het correspondentieschaak niet meer bestaat, maar het scheelt je in ieder geval wel veel postzegels.

"Weinig respons op die lessen", vertelde Gerard in de ledenvergadering. Bewijst niks, talloze lezers hebben elke week een schaakbord naast Voorster Nieuws gezet, zonder iets te laten horen. Dagbladberichten roepen wel eens protest of bijval op, bijvoorbeeld bij een dubieuze transactie van een Twellose villa voor vluchtelingen. Een schaakrubriek in een weekblad is daarvoor te neutraal... Bovendien zal een clubschaker nooit erkennen dat hij die schaaklessen naspeelt.

Gerard Bons

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar een monumentale kade in Dordrecht. In de hoop dat ze prikkelt is buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.