Ik zal het maar gelijk zeggen, voordat Gerard Bons met een foto van deze stelling in een column van zijn Groothoofd op de proppen komt: “IK HAD HIER MAT IN 3 KUNNEN GEVEN!!”Ik heb het niet gezien, was teveel gefocust op damewinst met het vorkje Pe7+, maar dit was na Frits’ laatste zet 20. … ; Ph6-f5 niet meer mogelijk. Had deze zet eigenlijk helemaal niet verwacht, want met g2-g4 jaag ik het paard weg of ik win het stuk.

Toch ging ik in deze stelling op zoek naar mat en dacht mat in 4 gevonden te hebben met 21. Txg7+; Kxg7 22. Lc3+; Kh6 (terug is geen optie) 23. Dh3+; Kxg5 24. f4 mat. Maar bij de uitvoering kwam ik er achter dat ik geen schaak met Dh3 kon geven, omdat de loper op c3 de weg hier naar toe inmiddels blokkeerde. Balen, kwaliteit achter, maar ik had nog wel de aanval.

Ik begon te schutteren en Frits kwam goed terug. Blunderde in enkele zetten een paard en de dame en het was aan de goedheid van Frits te danken dat ik remise speelde.

Ik heb mijn kansen na 21. Pd5-e7+ dus niet bekeken, omdat damewinst na 21. … ; Pf5xe7 uitgesloten was. Maar hier bleek wel de winst verborgen te zitten, want na 21. … ; Pf5xe7 volgt 22. Tf7xf8++; Kg8xf8 23. Db3-f7 mat.

Een wijze raad: bestudeer altijd het schaak zetten ook al lijkt het kansloos!

stap terug
terug