TWELLO. – Het was amper half tien en het stond al 3-0 voor de Twellose Schaakclub, die in Arnhem op bezoek was bij de Arnhemsche SV in de tweede ronde van OSBO competitie. Het zou daarentegen nog ruim twee uur duren voordat in de resterende drie partijen de zege zou worden veiliggesteld. ASV is een van de grootste schaakverenigingen van Nederland. Het is niet vreemd dat een klein dorpsclubje dan tegen het tiende team van ASV speelt.

Snelle voorsprong
De grote vroege voorsprong kwam van de witspelers. Aan bord 3 maakte Henk Casteel gebruik van een zwakte in de verdediging van zijn tegenstander, die daardoor als eerste de strijd moest staken. Jos Barendregt aan bord 1 kreeg voordeel vanuit een Franse opening, overrompelde de Arnhemmer en won materiaal. Daarna won Rien van Hattum het pionneneindspel op het vijfde bord waarbij de vijandige koning weliswaar in het vierkant stond, maar de terugweg werd geblokkeerd door een eigen pion. (3-0)

Nog niet gedaan
Een blik op de drie overige borden leerde dat de winst nog lang niet binnen was. Aan 2 stond Wobbe de Vries gedrongen in een gesloten stelling. Gerard Bons zette een aanval op, maar verspeelde een centrumpion. En aan het laatste bord had Tjeerd de Jong een loper voor twee pionnen, maar zijn stukken stonden erg passief. Bons moest capituleren nadat hij mat in drie miste en na dameruil het hopeloze van zijn stelling inzag. (3-1)

Toch ruime winst
De tegenspeler van De Jong had enkele pionnen veroverd, maar had geen duidelijk plan. De Jong dreigde met vorkjes, valletjes en mat. De ASV’er gebruikte hierbij veel tijd en kon niet voorkomen dat zijn vlag viel. De winst was binnen. De Vries kwam in zijn element toen hij de h-lijn openbrak voor zijn toren en aan de andere zijde met zijn paard binnendrong. De Twellonaar stond gewonnen, maar beide spelers verkeerden in tijdnood. De partij werd versneld beëindigd toen de Èrnemmer zijn dame blunderde. (5-1)

Tweede team
Het tweede team speelde thuis tegen Pallas 4j uit Deventer. Het ene moment sloeg de wijzer door in het voordeel van de Twellonaren, het andere moment hadden de Deventenaren de betere papieren, maar aan het eind van de avond was alles in evenwicht (3-3). Peter van Schooten en Kees Kuijk behaalden een snelle overwinning. Tjeerd de Jong en Coen Hilbrink speelden remise, terwijl René Rouwhorst en Frits Frijlink hun partij verloren.


Henk Casteel


stap terug
terug