Het leuke aan een clubblad is dat er na elk geschreven stukje anderen erop kunnen reageren met hun eigen inzichten en ideetjes. Zeker deze week is het leuk om zowaar drie artikels voorbij te zien komen met daarin grappige stellingen en mooie verhalen.

Als eerste wilde ik reageren op het artikel van Henk, waarin hij mat in drie miste en daarna remise speelde tegen Frits.Het leuke is dat de variant tot aan Kh6 (1. Txg7+ Kxg7 2. Lc3+ Kh6, zie diagram 1) inderdaad gedwongen is, maar nog steeds staat Henk compleet gewonnen hier. Het idee is nog steeds mat, maar de loper staat in de weg van de dame. Dit kun je oplossen met

3. Lf6!, waarna 3Txf6 4. Dh3+ Kxg5 4. f4# nog steeds het gewenste matbeeld was, alleen is het een zet uitgesteld.

Na een zet als
3 Ph4 om het mat op h3 te vermijden, heeft wit nog een ander matbeeld tot zijn beschikking.
4. Pf7+! Kh5 (Txf7 5. De3+ Kh5 6. Dg5#)
5. Pf4+ Kg4
6. Ph6+ Kxf4
7. De3# (zie diagram 2)

Het kan zijn dat deze analyse niet klopt, want hij is in mijn studentenkamertje onder het genot van een biertje gedaan. De stelling was zo goed voor wit dat er wel iets in de stelling moest zitten en het lijkt zo te zijn.

Ten tweede is er het artikel van Gerard, "Groothoofd 2", waar ik me afvraag of hij bij Legals mat (het zeekadettenmat?) bewust de verkeerde variant heeft gegeven om te kijken of er wel lezersrespons kwam. De gegeven variant in het artikel bevat namelijk een foutje.

Na 5. Pxe5? heeft zwart de respons Pxe5 (zie diagram 3) waarna hij gewoon een stuk voorstaat. De officile partij had eigenlijk de zet 4 g6 waarna het trucje wel werkt omdat de loper dan instaat. Er wordt wel gesuggereerd dat de partij zoals Gerard die gaf de werkelijke partij is.

In Legal Saint Brie (1850) bereidde Legal de truc voor door eerst zijn paard aan te raken en dan te doen alsof hij niet doorhad dat het paard gepend stond aan de dame. Nadat zijn tegenstander hem eraan herinnerde dat het aanrakken-zetten was, speelde hij Pxe5 waarna Saint Brie direct de dame pakte en dus mat ging na Lxf7 Ke7 Pd5#. Een ander leuk feitje is dat in die partij Legal begon met een toren minder wat dit alleen nog maar een mooiere bluf maakt.

Of misschien was dat Gerards bedoeling helemaal niet, want welke schaker zou nou ooit erkennen dat hij al die stellingen gewoon naspeelt?

stap terug
terug