In de partij Bons-De Vries deed de slotopstelling mij aan Kerst denken. Naspelend ontdekte ik steeds meer symboliek.

Gerard Bons – Wobbe de Vries, Twello, 1-11-16
1 e4 c5
2 Pc3 Pc6
3 f4 d6
4 Pf3 g6
5 d4

"Wel apart", meende Wobbe in de analyses, "Dit op de derde zet nalaten en wel spelen op de vijfde".

Inderdaad riskant, zoveel openingen in de opening, maar ik hou van de ruimte met die pionnen op d4, e4 en f4. Een doorzichtige kribbe van spijltjes wordt het eerste symbool onder een schaakkerstboom.

5 ..... cxd4
6 Pxd4 Lg7

Het beest baarde me acht zetten lang zorgen, daarentegen hadden mijn eigen stukken ook meer ruimte.

7 Lb5 Ld7
8 Le3 Pf6
9 Dd2 a6
10 Le2 b5
11 Lf3 Tc8
12 0-0 Pa5

Zie diagram

13 b3

"Ik vond dit volledige openen van de a1-h8 diagonaal wel plezierig", vertelde Wobbe. Begrijplijk optimisme. Na twee paarden, een gemakkelijk te verjagen, kon ook de toren in de adem van de draak schroeien.

Nog twee zetten lang voelde ik me als Sint Joris, toen die in de strijd nog het onderspit kon delven. Mijn hoop was dat zielige zijwaarts geplaatste paard, heeft na 13 b2-b3 alleen rugwaarts twee nutteloze velden beschikbaar. Deed me denken aan de zwarte knol die ik ‘knipte’ in een totaal kaalgevreten weide, aan de omheining hunkerend naar een broodkorst van mij.

Die krijgt ook een plekje onder de kerstboom. Moet buiten blijven, de stal is gereserveerd voor de os en de ezel.

13 ….. Pg4
14 Lxg4

"Dat waren wel veel loperzetten," mijmerde Wobbe. Nou, de raadsheer was met o.a. 9 … a6 niet echt opgejaagd. Steeds goede nieuwe velden voor de loper, tegen achteraf loze pionzetten van zwart. f1-b5-e2-f3-g4 was een mooie schaak-zwerftocht. Die ruil op dat laatste veld brengt zwart alleen maar troebelen. Een witte slinger om de schaakkerstboom representeert de rondgang over diagonalen; wiskundige overeenkomst is onnodig.

14 … Lxg4
15 f5 e5 ?

"Hier wordt eigenlijk de loper op g7 geofferd", hoorde ik uit de achtergrond. Carlo als ik me dit goed herinner. Met o.a. Jorik en Henk aangeschoven bij de analyses. Wobbe creëerde zelf een tandeloos draakje, dat ik in een kersttak hang.

16 Pxb5 !

Desperado-offer omdat ik zwart geen ruil gunde op e2 of f3. Ik voorzag meer voordeel bij lopervangst op de koningsvleugel. Het leverde plezierige complimenten van Wobbe en de rest op.

16 ..... axb5
17 h3 gxf5
18 exf5 Lh5
19 g4 Dh4
20 Tf2
Zie diagram
20 …… 0-0 ??

Joepieeeee, dacht ik meteen. De koning in de lijn, die ik ras geheel opengooi. Achteraf verbaas ik me dat het hooggeëerd publiek weinig aandacht aan deze grootste zwarte fout besteedde. Dat lijkt me een kleine troost voor Wobbe. Al is het vrede op aarde, hier hang ik twee stroppen in de kerstboom. ’t Is maar een metafoor in een schaakpotje.

Thuis bleek zelfs dat ik was ontsnapt. In de diagramstelling had zwart gewoon met de dame moeten doorpakken:

20 ….. Dxh3
21 gxh5
zie analysestelling.

21 ….. Lh6!

Toch nog leven voor de baby-draak-loper met een opofferingszet:

22 Lxh6 Txc3

Materieel gelijk nu, maar zwart actiever. Het optimisme van Wobbe was dus tot de rokade volledig terecht. Daarna schroefde Fritz zijn oordeel meteen twee punten/pionnen op voor wit. Dat maakte ik waar (vanaf de rokade):

21 gxh5 Db4
22 Pd5 Dxd2
23 Txd2 Tfe8
24 Tg2

1-0

Over twee zetten staan die pionnen op f6 en h6. Doorspelen vond Wobbe masochisme. Gemangeld door twee stukken, maar bovenal door twee brutale pionnen. Niet verbonden, geen serieuze promotiekans, wat nagenoeg altijd de essentie van winnende pionnen is. Hier zijn ze gespreid, geblokkeerd en toch dodelijk, tamelijk uniek.

Schaaktechnisch een genot, maar al snel fascineerde een symmetrie me. Je moet dan wel 5/8’ste bord wegdenken.

Voor volledige spiegeling verwijderde ik de h3-pion. Schaaktechnisch is die toch nutteloos. Een tophumeur, dankzij dat punt tegen de titelverdediger, prikkelde mijn fantasie.

Zwarte kop, witte benen en zwart-witte vleugels. Voer voor een onvermijdelijke wereldwijde discussie, die te lang op zich laat wachten. Want googelend op ‘kerstengelen’ concludeer ik na honderd foto’s: Het wereldfeest heeft veel meer witte dominantie dan ons sinterklaasfeest.

Zelfs zoekopdracht ‘zwart-witte engel’ leverde een zwarte minoriteit op. Eén vondst verdient een plek in ons clubblad. Zelfs deze zwarte engel is ‘verpakt’ in wit. Je kunt er over discussiëren of dit een kerstengel is….. Ze heeft eerder een boodschap voor haar vriend(in), dan voor de herdertjes.

Dit is een maandelijkse clubbladcolumn, die frequenter kan worden bij een goede aanleiding, maar niet vaker dan 1x per week.

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar een monumentale kade in Dordrecht. In de hoop dat ze prikkelt is buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.