TWELLO. – In het reglement van de OSBO competitie staat: “Voor de aanvang van de wedstrijd overhandigen de leiders van de teams elkaar gelijktijdig de opstelling van hun teams in de volgorde, waarin de spelers aan de borden zullen plaats nemen.” In de praktijk gebeurt dat ‘gelijktijdig overhandigen’ niet. Niets aan de hand als beide teams volledig aantreden.

Tactische manoeuvre
Het wordt anders als de gastheren de opstelling al hebben ingeleverd, en dan blijkt dat de gasten geen bezetting hebben aan bord 5, om vervolgens hun eerste bordspeler hier plaats te laten nemen en het eerste bord leeg te laten. Dit overkwam de Twellose Schaakclub in de thuiswedstrijd tegen de Elster Toren. De eerste bordspeler van Twello, Jos Barendregt, had plotseling geen tegenstander en won reglementair met 1-0.

Minder winstkans
Een cadeautje zou je zeggen, maar aan bord 5 kreeg Berry Hoogstraten onverwacht met een veel sterkere tegenstander te maken waartegen hij maar 25% winstkans had in plaats van fifty fifty. Hoogstraten speelde voor wat ie waard was, maar kon niet vermijden dat zijn loper werd gepend en door een pion werd verslonden.

Misrekening
Kort er voor had Henk Casteel remise aangeboden omdat de stellingen op de overige borden gunstig leken en zijn stelling geen winstkansen bood. Het bod werd aangenomen toen aan bord 6 Dick van de Griendt zijn goede stelling verspeelde door een toren te blunderen. (1½-2½). Jan de Boer had een sterke triple op de d-lijn, maar toch besloot hij de dames af te ruilen. Hierna kwam zijn opponent sterk terug en moest De Boer vechten voor remise. (2-3)

Slecht veld
Gerard Bons had een aanvallende stelling opgebouwd en om deze meer kracht bij te zetten met een toren, moest zijn koning hiervoor ruimte maken. Hij verplaatste evenwel zijn monarch naar een dermate ongunstig veld dat de Elster de aanval over kon nemen. Bons kon de aanval afslaan en beide spelers raakten in tijdnood. Blunders over en weer volgden zonder te worden afgestraft, op één na. (2-4)

Tweede team
Al met al een terechte nederlaag tegen een tactisch en sterk Elster Toren. Het tweede team deed het beter. Het walste over Zutphen 3. Remises werden bijgeschreven op het conto van Tjeerd de Jong en Frits Frijlink. Voor een eclatante 5-1 overwinning zorgden vervolgens Eddy Sander, René Rouwhorst, Coen Hilbrink en Kees Kuijk. Twello 2 staat met een overwinning en twee gelijke spelen in de subtop van de derde klasse.