Deze foto stond 23 december 2010 in dit clubblad als nieuwjaarswens vol licht. Kort geleden bevloog me een enorme overschatting van de toren rechts, die me vol winnende schaakkracht leek toe te lichten.

Gerard Bons – Carlo Buijvoets, 21-12-16

1 e4 e6
2 d4 d5
3 e5 c5
4 c3 Pc6
5 Pf3 Db6
6 Ld3
Dit blokkeert dekking van de d-pion door de dame. Een gambiet dat bij correct spel van zwart onvoldoende ontwikkelingsvoorsprong oplevert na 6 …. xd4 7 cxd4 Ld7 , maar Carlo speelde die loper te vroeg.

6 ….. Ld7
7 dxc5 Lxd5
zie diagram 1

8 ….. Pe7??
9 b4 Pxb4
10 cxb4 Ld4
11 Le3 Lxe3
12 fxe3 Dxe3+
zie diagram 2

Hier meende ik dat f2 een prachtig veld was voor exploratie van de toren. Die zou na het veilige 13 Kh1 maar staan te suffen op f1. Dat veld kon beter direct beschikbaar komen voor dame of toren. Zo redeneer ik vaak in dit soort stellingen, heeft me best wel eens plezier gebracht, maar ook ellende.

13 Tf2? Tc8
Au, dat paard op b1 kan niet weg, die toren gaat ongehinderd naar c1. Wat simpel!!! Leer nu eens in stellingen als het diagram mogelijkheden van de tegenstander te zoeken, Bons. Zo moeilijk was die zwarte zet niet ……, uiterst voor de hand liggend zelfs.

14 Dd2 Tc1+
15 Lf1 Pf5
16 g4 Dxd2
17 Pxd2 Pe3
18 Pb3 Te1
zie diagram 3

19 Pc3??
Dat kan wachten!! De g-pion weggeven om een non-dreiging op te lossen. Met 19 h3 blijft de compensatie voor het zwarte paard beperkt tot twee pionnen. Ik vreesde na 19 …. Lb5 drie aanvallers op de slechts dubbel verdedigde loper. Maar na 20 P1d2 zijn er opeens vier verdedigers voor de loper.

19 …. Txa1
20 Pxa1
Wobbe gniffelde naast me, maar ik was hem voor: ,,Dit paard in de hoek van de weide is nog zieliger’’. In Kerstengel bespotte ik een ingeschaard paard op a5, maar op a1 is nog belachelijker. Ik erkende liever de humor dan dit van hem te horen.

20 ……. Pxg4
Hier had ik moeten zien dat ik met 21 Te2 moest consolideren. Wel is de pot al gekanteld omdat bij 3 pi tegen P de zwarte pionnenstructuur sterk is.

21 Tg2 Pxe5
zie diagram 4

22 Txg7 Pg6

En twintig oninteressante zetten later 0-1

Leer nu eens in stellingen nu weer dit diagram zetten van de tegenstander te zoeken, Bons!!!

Deze schaak-zelftherapie kon ik vaker toepassen in deze pot, deed ik al foeterend op mezelf bij de analyses met Carlo. Gezien de vele nederlagen kreeg ik in de opening een fantastisch cadeau van hem. Waarom dan zoveel slechte tot waardeloze acties binnen 9 zetten (13-22). Matige zet + blunder in één partij? Vaak genoeg begaan, dit nooit eerder, hierna nooit meer.

Laat ik nogmaals humor zoeken, de enige reden om dit te publiceren: ik zag op die g2-toren een halo van onaantastbaarheid. Zo’n natuurverschijnsel bestaat alleen uit licht in ijle lucht, heel hoog. Heb je niks aan op een schaakbord. De algemene nieuwjaarswens hiernaast vul ik daarom aan: Pas op voor schone schijn op het bord.

Epiloog

De les heb ik goed geleerd in de Dijkhuisbokaal. Met 100% tegen (ongeveer) mijn gelijken, 1 uit 4 tegen sterkeren, maar zij lieten tegen de rest teveel punten liggen. Plusremises tegen winnaar-buiten-mededinging Jorik en ex aequo-winnaar Jos, die namen voor mezelf alle twijfel weg.

Het resultaat van al dat zelfverwijt, -vermaning en zelftherapie. Tot twee uur voor het toernooitje schreef ik aan het bovenstaande, dat bleef daarna ongewijzigd. Ik ben het me niet eens echt bewust geweest, toch toegepast, het kan niet anders na dit resultaat in zo’n deelnemersveld. Netto een uurtje schaken, relativeerde een looser, toch mooi de eerste bokaal van dit jaar binnen.

Tenslotte de totstandkoming van beide foto’s.

Optische aardigheidjes in de Koekstad: Rechts kantoor L’Arc en Ciel, regenboog, omhuld met oliehoudende folie. Dat verkleurt, als in een benzinefilm op water. Oneffenheden van de folie op muren en ramen geven de vertekeningen. De ‘wensfoto’ is een lachspiegel van de witte sierreling op de ‘uitkijktoren’, links op de overzichtsfoto. De kleine halo is dezelfde ring, gespiegeld in een diepere oneffenheid. De eerste nachtfoto maakte ik met minder sterke zoom.

Dit is een maandelijkse clubbladcolumn, die frequenter kan worden bij een goede aanleiding, maar niet vaker dan 1x per week.

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar een monumentale kade in Dordrecht. In de hoop dat ze prikkelt is buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.