TWELLO. – In een oud voormalig schoolgebouw met een levensgroot schilderij van schakers uit de 19e eeuw aan de wand trad de Twellose Schaakclub in Bennekom aan tegen het derde team van de plaatselijke schaakclub. Eerste bordspeler Jos Barendregt ontbrak. Het werd misschien wel daardoor een spannende avond met een benauwde 3˝-2˝ zege.

Twee remises
De heren aan bord 6 zetten al vroeg in de avond remise op het scorebord. Rien van Hattum die altijd weinig bedenktijd verbruikt (“Ik denk in de tijd van de tegenstander”), maakte een fout in de opening en was de rest van de partij bezig met repareren. Van Hattum schoof de stelling dicht en kon tevreden zijn met het gelijkspel. Bij Henk Casteel kwam drie keer dezelfde stelling op het bord, hetgeen niet zijn bedoeling was. Herhaling van zetten is remise. Oenig, want Casteel stond beter. (1-1)

Verlies en winst
In een door hem bestudeerde Caro-Kann opening overschatte Wobbe de Vries zijn kansen. Bleek zijn tegenstander de Fantasy-variant net iets beter voorbereid te hebben. Auw 1-2. Jan de Boer trok de stand weer gelijk. In een dame plus toren eindspel had De Boer een pion minder, maar zijn stelling was beter. En dat benutte hij ten volle. (2-2)

Aanvalluh
Dick van de Griendt startte het eindspel met een pion minder en sloot het af met een pion meer. Helaas net niet genoeg voor winst, omdat zijn tegenspeler goed oppositie hield. Op een vol bord waar slechts enkele pionnen waren verdwenen, gooide Gerard Bons alles op de aanval. Werkelijk alle stukken deden mee en bovenal: elk stuk was dreigend. De dorpsgenoot van Hans Dorrestijn moest alle zeilen bijzetten, deed dat lange tijd goed, maar kon niet voorkomen dat hij moest kiezen uit materiaalverlies en mat. Hij ‘koos’ het laatste. (3˝-2˝)

Lid worden
Door deze zege doet de Twellose SC nog steeds mee om het kampioenschap in de 3e klasse van de OSBO competitie. Promotie betekent dat volgend jaar twee spelers meer in een team moeten worden opgesteld. De club kan dus aanwas gebruiken om het aantal teams op peil te houden. Interesse? Bezoek de INFO-pagina op twelloseschaakclub.nl.