TWELLO. – In een Saksische boerderij uit 1848 waar de deuren niet hoger reiken dan je voorhoofd trad in Arnhem de Twellose Schaakclub aan tegen laagvlieger De Toren 8. Dat moest koploper Twello kunnen winnen, of zou onderschatting een rol spelen? Werd het David tegen Goliath? De voortekenen waren niet goed. De Twellonaren werden in een hoek van de ‘deel’ weggedrukt en hadden uitzicht op een blinde muur.

Vreemde opening
De tegenstander van Wobbe de Vries speelde een eigenaardige opening waarbij De Vries iets te agressief opereerde. Maar na tien zetten was zijn stelling gelijkwaardig. Na enkele positionele onnauwkeurigheden van de Arnhemmer was het pleit op zet 25 al beslecht. De partij van Dick van de Griendt stevende op remise af. Maar in het eindspel gaf zijn tegenstander zomaar een pion weg. Na een afruil paard tegen loper won Van de Griendt nog een pion en was de partij gelopen (0-2).

Voordeel verspeeld
Door tegengesteld te rokeren en een pion te offeren verschafte Tjeerd de Jong zich de gewenste ruimte voor een winnende aanval. Zijn opponent kon de gevolgen van de dreigingen niet overzien zodat De Jong met een aftrekschaak de dame veroverde. De opening verliep goed voor Jan de Boer, maar in het middenspel ging dat kleine voordeel verloren. Zijn tegenstander kreeg initiatief met torens en paard op de D- en E-lijn en kwam een pion voor. Gelukkig kon De Boer de stelling nog dicht schuiven en hield hij remise (˝-3˝).

Desillusie tegenstander
Na een gecompliceerde opening kon Gerard Bons een paard offeren. Zijn jonge tegenstander weigerde dat te slaan en hoopte met een tegenoffer te ontsnappen in de chaos die zo ontstond. Dat lukte hem niet en Bons gaf in gewonnen stelling de winst niet meer uit handen. Na een goede opening liet Henk Casteel de partij uit zijn vingers glippen, maar won toch doordat zijn tegenspeler een fout maakte met zijn pluspion en in remisestelling gedesillusioneerd opgaf (˝-5˝). Een ruime overwinning en hoewel hier en daar sprake was van onderschatting stootten de Twellonaren alleen bij het verlaten van het pand het hoofd.

Tweede team
Het tweede van de Twellose SC won met dezelfde klinkende cijfers. Ons Genoegen uit Almen werd overrompeld en kreeg alleen van Eddy Sander een halfje. René Rouwhorst, Tjeerd de Jong, Coen Hilbrink, Kees Kuijk en Frits Frijlink wonnen hun partij. Door deze overwinning blijft Twello 2 ongeslagen met twee keer winst en twee keer gelijkspel en staat derde in de poule.


Henk Casteel


stap terug
terug