TWELLO. – Twee invallers, gepositioneerd achter bord vijf en zes, sleepten voor de Twellose Schaakclub de overwinning uit het vuur. Kees Kuijk gaf vroeg in de avond het goede voorbeeld en scoorde al voor negenen 1-0, terwijl Tjeerd de Jong laat op avond in ‘zijn laatste minuut’ de winst voor de TSC veiligstelde. De Twellonaren wonnen met 4-2 de vierpuntenwedstrijd tegen De Cirkel 2 uit Ede en gaan aan kop in 3C van de OSBO competitie.

Snelle voorsprong
De tegenstander van Kees Kuijk dacht een pion te kunnen winnen, maar Kuijk zag het beter en combineerde naar torenwinst (1-0). Kuijk doet het goed in de OSBO en staat nog op 100%. Het duurde lang eer de volgende beslissing viel. Dick van de Griendt moest een stuk geven om zijn dame te redden. Van de Griendt nam veel tijd om de schade te herstellen, maar dit lukte hem niet. In tijdnood legde hij de koning om (1-1).

Voordeel in opening
Gerard Bons maakte in de opening gebruik van twee zwakke tegenzetten. Hoewel de Edenaar daarna sterk speelde, gaf Bons hem geen kans terug te komen in de wedstrijd (2-1). De voorsprong werd verder uitgebouwd door Wobbe de Vries. Ook hij kreeg voordeel in de opening en zette een koningsaanval op. Deze zette niet door, maar zijn stelling was positioneel zoveel beter dat materiaal winst niet uitbleef (3-1).

Spanning terug
De spanning keerde terug in de wedstrijd toen Henk Casteel zijn betere stelling verprutste en zonder nadenken een stukoffer aannam. Het kostte Casteel een toren en later de partij (3-2). Even dreigde het nog op een gelijkspel uit te draaien. Tjeerd de Jong verkeerde in hevige tijdnood en stond materiaal achter. Maar met nog 36 seconden op de klok verzon hij een list en zette de Cirkelspeler mat (4-2).

Titelkandidaten
Het lijkt erop dat één titelkandidaat is afgeschut. De andere pretendent Veenendaal, waar Twello van won, wacht de zware uitwedstrijd tegen De Elster Toren, waar Twello in december van verloor. In april valt de beslissing. Twello speelt dan tegen middenmoter Wageningen, terwijl Veenendaal dan tegen Bennekom speelt, die op papier ook nog aanspraak mag maken op de titel.