TWELLO. – Anders dan de uitslag doet vermoeden was het geen makkelijke overwinning van titelpretendent Twello op laagvlieger Wageningen 6 in de slotronde van de OSBO schaakcompetitie. Wie om half tien langs de borden liep, kon niet bevroeden dat aan het eind van de avond 5-1 voor de Twellonaren op het scorebord zou staan. De overwinning was evenwel meer dan voldoende om de verwachte titel in de 3e Klasse C binnen te halen.

(Foto geplukt van site De Cirkel)

Onder druk
De enige die halverwege de avond gewonnen stond was Dick van de Griendt. De rest stond onder druk of misschien zelfs wel verloren tegen nummer voorlaatst Wageningen. Maar aan het eind van de avond waren de rollen omgedraaid. Van de Griendt verloor, terwijl zijn teammaten allen wonnen. Bij Kees Kuijk sloeg de partij om toen Kuijks koning kon ontsnappen. Daarna maakte Kuijk het af op de onderste rij. Na een pion achterstand kantelde de partij bij Henk Casteel toen hij met schaak een loper veroverde. (2-0)

Schaakblind
Zoals gezegd, Dick van de Griendt verloor. Hij stond sterk met onder meer twee priemende lopers op de vleugels. Zijn tegenstander gebruikte veel tijd en kwam in tijdnood, maar won met een wanhoopsoffensief wel twee pionnen. De vermoeidheid sloeg toe en beide spelers zagen niet dat Van de Griendt al een paar zetten schaak stond. Toen de wedstrijdleiding dit had hersteld en de Wageninger twee minuten extra kreeg, was de tijdsdruk minder en gaven de twee pionnen de doorslag. (2-1)

Bevrijding
Het was al na elven toen Eddy Sander zich aan de druk ontworstelde. Sander vond een combinatie en zette de stedeling uit de Stad der Bevrijding met dame en toren mat. Het derde bordpunt was de bevrijding voor Twello, het kampioenschap was een feit. Ongeveer gelijktijdig bracht Gerard Bons zijn toreneindspel, die hij met een pion achterstand was begonnen tot een goed eind. (4-1)

Hartstikke sterk
Aan bord 1 had Wobbe de Vries de grootste moeite met zijn jeugdige vrouwelijke tegenstander. “Die meid speelt hartstikke sterk”, vertrouwde De Vries uw scribent halverwege de avond fluisterend toe. Tot twee keer toe bood De Vries remise aan, maar dit werd telkens vol overtuiging geweigerd. Maar met beiden in tijdnood speelde de Twellonaar het paardeneindspel beter en werd de amazone uit het zadel geworpen. (5-1)

Kampioen, maar …
In de 3e Klasse wordt met 6-tallen gespeeld, in de 2e Klasse met 8-tallen. En daar zit voor een kleine schaakclub als Twello nu net het probleem. Wil de Twellose SC volgend seizoen ook weer met twee teams uitkomen in de OSBO competitie, dan heeft de club aanwas nodig. Dus Twellonaren: kent u de schaakregels, en houdt u van gezelligheid en een potje schaken, meld u aan als lid. Heeft u vragen? Info vindt u op twelloseschaakclub.nl, mailen mag ook: secretaris@twelloseschaakclub.nl.