Na een half decennium rust leeft het school- en jeugdschaak in Twello op. Vier scholen zijn erbij betrokken, verder wordt ook op de clubavond door een paar jonkies geschaakt. Er is belangstelling van een derde, met het schoolschaak hopen we op meer na de vakantie.

Je mag spreken van een ruime spreiding rond Twello. Rien van Hattum geeft les op basisschool De Hagewinde in Wilp, Wobbe de Vries op Ten Holtens Erve in Nijbroek. Het barre noorden van Voorst zogezegd, daarom krijgt hij geregeld assistentie van mij. Het scheelt ook dat dit een dorpsschool is die ook extra aandacht geeft aan ontwikkeling van meer- en hoogbegaafdheid, die kinderen komen uit een wijde regio zoals Raalte en Bathmen, maar krijgen van ons in de schaakles geen extra aandacht. Juf Sharon Roos kan schaken en staat ons ook bij.

Op de Kleine Wereld krijgt groep 7 schaakles van juf Manon Klunder, een ex-leerling van Rien. Indirect les van de TSC kun je dit noemen. Daar mochten we een jeugdtoernooitje organiseren met bijna 20 kids, gewonnen door Merijn van De Hietweide in Twello. We hebben geen betrokkenheid bij les op die school, mooi dat er toch bekendheid werd gegeven aan het toernooitje.

Achternaam van Merijn? Mij onbekend, net als die van Niels (2e) en Bram (3e). De organisatie (Wobbe aan de computer, Rien, Eddy en ik) richtte zich op een soepel en vooral snel toernooiverloop. Om verveling bij de jonge kandidaat-IMs te voorkomen. Ze hadden duidelijk plezier, dan heb je geen (achter)namen nodig. Shakespeare zei het al over de roos: whats in a name? Die gaat niet anders ruiken als je die tulp noemt. (een interpretatie van mij, maar zo begrijp ik de in Google opgespoorde uitleg)

De kopgroep in het toernooitje aan de eerste drie borden

Wobbe en de computer deelden soepeltjes in

Meisjes in de minderheid, hier toch mooi drie op n plaat

Spannend!

Bram, derde, omringd door gros van de staf.

Niels, tweede.

Merijn, winnaar.

In Oene trakteerde Wobbe de deelnemers van Ten Holtens Erve op ijs
omdat hun speler Niels een beker had gewonnen. (Foto Wobbe)

Materiaalgebrek in Nijbroek?
Twee kids legden gewoon het demonstratiebord op de vloer.
Een vermist (en gelukkig later teruggevonden) paard was
vervangen door een beker.

Op de clubavond met Henk als invaller.
Toen begreep ik waardoor Merijn jeugdkampioen van Twello werd:
hij is pupil van Rien.

Dit is een maandelijkse clubbladcolumn, die frequenter kan worden bij een goede aanleiding, maar niet vaker dan 1x per week.

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar een monumentale kade in Dordrecht. In de hoop dat ze prikkelt is buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.