We gaan structureler snelschaken, niet alleen dat vrijblijvende gemier na een competitiepartij. Henk Casteel verdient een pluim als een pauwenveer voor de snelle enquête na de laatste ledenvergadering. Elk besluit in de volgende om meer te vluggeren lijkt me een verbetering.

Carlo Buijvoets, Wobbe de Vries en ik zijn alvast in training gegaan. Met een sparringpartner van formaat: Jorik Jonker, inmiddels 300-400 elopunten boven dat gepeupel. Bij mij thuis. Ik had een kratje, enige flessen wijn, limo (is niet aangebroken) en een statief klaargezet. Dit laatste om met de zelfontspanner een complete groepsfoto te maken. Alvast uitgeschoven achter de jassen in de garderobe, ik wilde de schaakmaats niet bij binnenkomst daarmee verrassen. Eerst relaxen, daarna nooit tevoorschijn gehaald, te spannend om er nog aan te denken.
Daarom een opstelling zonder spelers. Die zonnebloemen zijn mij belangrijk genoeg, want achter gelaten door Lineke toen zij vier dagen naar haar zus in het westen ging. Zo konden we tot in de nacht cd’tjes draaien van U2, Queen, Supertramp, Rolling Stones en The Who. Carlo zong alle vocals van Tommy mee, roffelde geregeld op de tafel synchroon mee met drummer Keith Moon.

Carlo hield de stand netjes bij. Lijkt een sof voor de gastheer, ik haal er mijn schouders bij op. Carlo en Wobbe versloegen mij ook al in de Dijkhuisbokaal, maar morsten teveel tegen de rest. Daar scoorde ik remises tegen de top (Jorik, Jos) en 8 uit 8, dus 9 uit 12. Meer dan wat die eerdergenoemde stuntels bijeen sprokkelden.

PS Zo, nu nog één keer over twee weken genieten van de bekeruitreiking, daarna moet ik maar eens op de (ver)nieuw(d)e Dijkhuizenbokaal-cyclus focussen.

Dit is een maandelijkse clubbladcolumn, die frequenter kan worden bij een goede aanleiding, maar niet vaker dan 1x per week.

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar een monumentale kade in Dordrecht. In de hoop dat ze prikkelt is buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.