Zijn naam kwam in de vijftigerjaren van de vorige eeuw al voor op de ledenlijst van de Twellosche (toen nog met ‘sch’) Schaakclub. Als zeventienjarige werd hij op 31 oktober 1950 met algemene stemmen aangenomen door de ballotagecommissie die destijds bepaalde of iemand lid kon worden. In de tweede helft van dat decennium nam hij zelfs de taken van penningmeester en secretaris op zich. In maart 1959 vertrok hij naar Pallas in Deventer, maar sinds september 2017 is Stef Boog terug op het oude honk.

Lid worden van een schaakclub was destijds niet eenvoudig. Behalve dat er een ballotagecommissie was, werd de schaaksport ook als elitair gezien. De moeder van Stef vond het maar niks dat haar Steffie, een jochie uit een eenvoudig gezin dat graag schaakte, bij de schaakclub ging. Het toeval wilde dat de heer Wisboom (een van de oprichters c.q. initiatiefnemers van de club) vaste klant was in de winkel van Boog. En hij wist Stefs moeder om te praten.

Bij binnenkomst, 58 jaar na zijn vertrek, vertelde Stef meteen een leuke anekdote. Nadat hij destijds op de clubavonden als nieuweling zijn kunsten op de 64 velden met succes had vertoond, werd hij door Wisboom gevraagd mee te spelen in een OSBO wedstrijd in en tegen Doesburg. Dus zat Stef een week later achterin het kevertje van Wisboom hobbelend over slecht verlichte wegen. De koplampen beschenen de kattenogen die de weg markeerden.

Nadat een gesprek even stil gevallen was, vroeg Wisboom, die volgens Stef het nachtleven niet schuwde, aan de inzittenden: “wat is de overeenkomst tussen een directoire en kattenogen?” Ze wisten het niet, waarop Wisboom zei: “ze zitten beide in de weg!” Allen lachten en de jonge Steffie gniffelde mee, maar verklapte dat hij het thuis niet durfde vertellen, omdat hij anders van zijn moeder nooit meer naar de schaakclub zou mogen.

De huidige interne competitie is drie ronden oud. Hoewel zijn rating de laatste jaren enigszins is teruggelopen (de jaren gaan tellen), draait hij met 50% goed mee. En omdat Twello krap in de externe spelers zit, is Stef ook bereid om als invaller te fungeren in de OSBO competitie. Het toeval wil dat Twello dit jaar in de competitie bij Doesburg is ingedeeld!