TWELLO. – Het eerste team van de Twellose Schaakclub is de OSBO competitie goed begonnen. In Doetinchem werd het Terborgse De Kameleon met 4˝-1˝ verslagen. Het tweede team had een minder goede start. Het verloor thuis met dezelfde cijfers van kampioenskandidaat Theothorne uit Dieren. Beide teams spelen in de 3e Klas, maar zijn niet bij elkaar ingedeeld.

Goede ontwikkeling
Het eerste team kent dit jaar twee nieuwe gezichten: René Rouwhorst en Tjeerd de Jong. Rouwhorst heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld en is inmiddels voor iedereen een geduchte tegenstander. De interne competitie leidt hij zelfs met vier uit vier. In de externe offerde hij afgelopen dinsdag op f7 en zette zijn opponent in elf zetten midden op het bord mat.

Blij verrast
Tjeerd de Jong, nu woonachtig in Twello, komt van Pallas en heeft zich na een jaar al in het eerste gespeeld. Vorig seizoen won hij het TSC-progressie klassement en speelde zich via een goede klassering in het eerste. Dinsdag had De Jong het lastig. Hij kwam gedrongen te staan en zag geen kans dit te doen kantelen. Hij was dan ook blij verrast dat zijn tegenspeler het remiseaanbod accepteerde.

Commotie
Na afloop van de partij van Gerard Bons ontstond enige commotie. Omstanders vroegen zich af waarom Bons op enig moment Tf7 had gespeeld, Tf6 was veel beter. Bons verweerde zich, en hij had gelijk. Hij had immers de partij gewonnen. Wobbe de Vries offerde een paard. Hij had goed gezien, dat als het offer aangenomen werd zijn opponent in zes zetten mat zou gaan (3˝-˝). De buit was binnen.

Remises
De laatste twee partijen eindigden in remise. Jos Barendregt dacht voordeel te halen uit een afwikkeling, maar dat was niet het geval. Een mindere voorzetting even later bracht een remisestelling op het bord. Henk Casteel pareerde een offer in zijn koningsstelling en kwam met voordeel uit de combinatie. In tijdnood kon Casteel dit voordeel niet verzilveren (4˝-1˝).

Twello 2
Twello 2 trof meteen de sterkste tegenstander uit de poule. 4˝-1˝ verliezen is dan ook geen schande. Theothorne heeft gemiddeld 200 ratingpunten meer. Dat betekent dat Twello 24% kans had om te winnen. De bordpunten voor Twello werden gescoord door Coen Hilbrink en Frits Frijlink. Hilbrink speelde remise. Opmerkelijk was de winst van Frijlink. Hij versloeg een speler waartegen hij maar 17% kans heeft.


Henk Casteel


stap terug
terug