TWELLO. – Het door de Twellose Schaakclub georganiseerde Verburgtoernooi is voor iedereen die de regels van het spel eigen is. Het toernooi wordt opgesplitst in drie groepen. Huis- en tuinschakers en clubspelers met een lage rating worden ingedeeld in groep C en verdelen hun eigen prijzenpot. De betere schaker speelt in de A- of B-groep.

Het toernooi wordt gehouden op zondag 26 november bij Brasserie KriebelZ in Terwolde. Het begint om 10 uur ’s ochtends en duurt tot circa half zes. Bij het inschrijfgeld is een lunch inbegrepen. Senioren betalen € 15,-, onder 18 betaalt € 12,- vooraf te voldoen. Op de site twelloseschaakclub.nl staat het inschrijfformulier en alle verdere informatie over het toernooi.

OSBO competitie
Twello 1 heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd gewonnen. Met dezelfde cijfers als vorige maand werd Doesborghs SG in Twello met 4½-1½ verslagen. Jos Barendregt zorgde voor een vroege 1-0 voorsprong. Hij won in de opening een stuk tegen twee pionnen en later nog een vol stuk. Wobbe de Vries scoorde 2-0. Hij stond aanvankelijk beroerd maar na een penning trok hij de partij naar zich toe.

Zichtbare spanning
Henk Casteel, René Rouwhorst en Tjeerd de Jong speelden achtereenvolgens remise. Casteel redde zich met eeuwig schaak, Rouwhorst miste een kans in het middenspel en kwam in een gelijkwaardig eindspel, terwijl De Jong remise aanbood waar misschien nog een winstkans was geweest (3½-1½). De spanning was van het gezicht van Gerard Bons af te lezen. Hij verspeelde simpel een kwaliteit, maar was met het loperpaar dermate dwingend dat hij alsnog won.

Derby
Twello 2 won de derby in Deventer nipt (2½-3½) van Pallas 3. Jan de Boer was aan bord 1 tegen Maarten van Daalen het eerste klaar: 0-1. Kees Kuijk bouwde aan bord 5 tegen Koen Wansink een prachtige stelling op met aanval op de koningsvleugel waar zijn tegenstander niet het juiste antwoord op vond: 0-2. Aan bord 6 had Frits Frijlink het intussen moeilijk met het tegenhouden van de doorgebroken pionnen van Hans Jonkman en trok aan het kortste eind: 1-2.

Eddy Sander speelde aan bord 2 een degelijke partij, maar moest in Alex Ritsema toch zijn meester erkennen: 2-2. Vervolgens was het wachten op de laatste twee partijen. Berry overwoog aan bord 3 remise toen hij slechter stond. In het vervolg kwam hij beter te staan, maar wist dat niet uit te buiten. Met nog één pion en de beide koningen werd het tegen Rudy Nutbey toch remise: 2½-2½. Coen Hilbrink speelde tegen Max Merza aan bord 4 een taaie partij. Met weloverwogen spel wist hij de overwinning af te dwingen: 2½ – 3½.

Henk Casteel en Kees Kuijk