Bravo, Jos. Omdat je unieke zege in het Peter Verburgtoernooi nogal kort is vermeld, verdient je prestatie een perspectief. Vijf van de zeven tegenstanders hadden een hogere rating dan jij. Van andere orde dan die TSC-kampioenschappen.

Meer kunnen anderen eventueel zeggen of schrijven, het gaat mij nu vooral om vijf andere deelnemers in ‘Verburg’. Ze zorgden voor een leuke verjongingskuur. Ik hield het jeugdaandeel nooit zo bij, maar een jongere dan de jongste van 2017 was er nooit.

De babystoel was Oscar Zecha net iets te klein, de gewone stoelen waren voor hem bijna tafelbladen. Voor optimaal overzicht ‘zat’ hij geregeld op zijn knieën achter het bord. Om zo hoger een volwassen overzicht te hebben. Aan inzicht ontbrak het hem ook niet, want de zeven jaar jonge Drontenaar scoorde 50%.

Voor een jeugdschaker van die leeftijd maakte hij dus een beste reis, doet dat ongetwijfeld vaker. Ik ben er van overtuigd dat een surplus aan ervaring hem meer zeges opleverde dan onze pupillen Merijn Bosman en Ruben Poll.

Merijn (links) en Ruben

Voor een kwartiertje praktijkervaring speelde ik na een snelle nederlaag een potje tegen Merijn, (remise wegens tijdgebrek), kon zo een lekker frontale foto maken.

In groep B speelden de Apeldoornse broers Tobias en Fabian de Vries tegen elkaar om de hoofdprijs. Beiden duidelijk ouder dan de kids in groep C, maar binnen die middengroep ‘broekies’. Ze stonden voor de laatste ronde samen met 4˝ uit 6 aan kop. Tobias, de oudste, won. Ze hadden in een oom en een stralende mams geweldige supporters,

(PS Vier reacties kreeg ik op mijn edelsteen-stelling in de vorige column (16 nov.). Kom ik op terug. Ik beloofde het slot van de partij snel te beschrijven, maar gaf ‘jong-Verburg’ prioriteit.)

Dit is een maandelijkse clubbladcolumn, die frequenter kan worden bij een goede aanleiding, maar niet vaker dan 1x per week.

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar een monumentale kade in Dordrecht. In de hoop dat ze prikkelt is buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.