Aardigheidje, zo’n lichtjeskrans is misschien ooit iets voor een kersttoernooitje, maar niet geschikt voor beoordeling in één oogopslag. Daarom een heldere ‘vertaling’:

Het essentiële diagram van column Groothoofd 14, de ‘edelsteen’. Daarop kom ik terug vanwege vier reacties op mijn vraag (16 nov.) of in de schaakliteratuur stellingen met wederzijdse damevangst bekend zijn. Laat ik beginnen met de puntigste overpeinzing:

Past in het boek Schaakcuriosa 2.0 van Tim Krabbé!!!!!!

Van Kees van Tol uit Dordrecht, al veertig jaar vriend, dat we beiden schaken (hij beter) is bijna bijkomstig.

Over de fantastische bijdrage van Jorik Jonker (29 nov.) is veel te zeggen, maar ik houd het kort: Jorik begrijpt tenminste waaraan een schaakclub met een oude, nog steeds mooie site inhoudelijk behoefte heeft.

Ex-lid Paul Lemmerman schreef in het gastenboek:
Weer een mooi voorbeeld van; zie je een prachtzet,(zwarte loperzet naar c3) ga dan meteen op je handen zitten, dan had je vast en zeker L x a1 gezien. Overigens vind ik ook dat wit best had mogen zien dat Dame en koning in een penning kunnen komen staan.’’

Een andere vriend uit Dordrecht, Hans Berrevoets, is ex-winnaar van ‘Verburg’ en een incidentele, maar dan gelijk uitvoerige scribent in deze site (27 nov.). Hij opperde ook dat ik oneindige mazzel had toen zwart de toren liet staan. Welnu Hans en Paul, dat laat zich eenvoudig verklaren. Voor sommige naïeve schakers is de vangst van een vijandelijke dame zo’n megacombinatie, dat mijn tegenstander en ik beiden (schaak)blind werden voor de gevaren van het eigen ‘vrouwtje’.

Dit is een maandelijkse clubbladcolumn.

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar de monumentale kade in Dordrecht, waar in 2015 de eerste koningsdag begon met een vlootschouw. In de hoop dat ze prikkelt is de buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.

Het kersticoontje was in het clubblad één van meer varianten op het clubvignet, twee pionnen met die grote hoofden vieren hier kerst rond de boom. Wie zo ceatief was weet ik niet en hoop ik in een volgende column te melden. Lijkt mij de mooiste kerstkaart in een schaaksite.