Cijfers en Punten

Heel belangrijk bij het schaken is de waarde van de stukken. Bij de beginopstelling hebben de stukken een materiaalwaarde.
Pion = 1, Loper of Paard = 3, Toren = 5 en Dame = 9
Bij afruilen moet je terdege rekening houden met de waarde. Zie diagram. Een vergelijking van de waarden.

 


De waarde van de stukken hangt af van de plek waar ze staan op het schaakbord. Belangrijk is de vrije lijnen die een stuk heeft of krijgt. De schaker moet zo snel mogelijk de stukken ontwikkelen, d.w.z. paard en loper opspelen zoals we in de Italiaanse opening al hebben gezien. Je ziet dat de dame met cijfer 9 het sterkste stuk is, vooral als er veel stukken zijn geslagen komt de waarde van de dame tot uiting. De winnaar van een partij krijgt 1 punt.
De verliezer van een partij krijgt 0 punt.
Een remise partij allebei een half punt.

Elo-rating:
Deze cijfers hebben betrekking op de sterkte van de spelers. Het Elo systeem is een punten systeem van de wereldschaakbond (FIDE). Als er twee spelers tegen elkaar spelen, dan zal de schaker die wint er rating punten bij krijgen en de verliezer ziet zijn/haar rating dalen. Winnen van een speler met een hogere rating levert meer punten op dan winnen van een minder goede tegenstander.

Een programma op de P.C. maakt de berekening heel eenvoudig Bij de meeste schaakclubs ligt de rating globaal tussen de 1000 en 2300 punten. Je bent al uitzonderlijk goed als je hier boven komt.