Gek van schaken

Wel eens gehoord van Kalmukkië? Nou, het is een land, onderdeel van de Russische Federatie, met nog geen 300.000 inwoners maar wel meer dan 2x groter dan Nederland. De president van Kalmukkië, Kirsan Iljoemzjinov, is helemaal gek van het schaakspel.

Op 14 jarige leeftijd werd hij kampioen van het land. Ook in het rode leger van Rusland werd hij kampioen. In de tijd van Boris Jeltsin was hij druk bezig in de politiek en had hij allerlei zaken waar hij grof geld mee verdiende. Ondertussen is hij miljardair geworden, o.a. in de olie. Of dat allemaal eerlijk is gegaan valt te betwijfelen.

Iljoemzjnov schafte in 1994 de grondwet af. Larisa Judina schrijfster van de enige onafhankele krant in Kalmukkië die aangaf dat er 40 miljoen dollar aan fondsgeld verdween van het bedrijf waarvan hij directeur was, werd vermoord. De dader is natuurlijk onbekend. In Moskou blijkt dat veertig miljard roebel bestemd voor Kalmukkië spoorloos is verdwenen, maar goed, als je geld hebt, gaan er veel deuren open.

Hij was zo gek dat hij op aandringen van de paus een katholieke kerk ging bouwen terwijl er maar één katholiek in Kalmukkië woonde.

In 1996 werd hij gekozen tot president van de Fide, Fédération Internationale des Éches. In de negentiger jaren liet Iljoemzjinov in de hoofdstad Elista een prachtig Schaakcentrum bouwen voor de Schaakolympiade in 2006 (inmiddels hard bezig te vervallen). 1,7 miljoen gulden was er voor de schakers Kramnik en Topalov beschikbaar gesteld. Zoals wel vaker bij de schaakgrootmeester was er de nodige trammelant, Topalov ging te vaak naar het toilet en werd verdacht van fraude, maar in een gewapende vrede werd Kramnik kampioen.

Is dit verhaal normaal of hartstikke gek?