Promotie

Om nog even terug te komen op mogelijkheden van de pionnen. Per speler heb je 8 pionnen, deze kunnen alleen vooruit spelen. En kunnen de stukken slaan die schuin voor hun staan. De eerste zet mogen de pionnen 1 of 2 vakjes vooruit zetten.

Bereikt een pion de overzijde van het bord dan maakt hij promotie. De pion kan dan ingewisseld voor een ander stuk, meestal de dame. Ook al heb je al een dame, je krijgt er dan 2. Theoretisch zou je met 8 pionnen de overkant kunnen halen zodat je 8+1=9 dames hebt.

Daarnaast is er de mogelijkheid van En Passant slaan. Bijvoorbeeld wit zijn pion staat op e5, zwart staat met een pion op d7. Nu gebeurt het, zwart speelt zijn pion naar d5. De pion staat nu naast de witte pion, wit mag nu en passant slaan door zijn pion naar d6 te zetten, hij mag nu de zwarte pion van het bord nemen. Zie diagram En passant. Hij mag dat maar het hoeft niet. Het en passant moet direct gebeuren; een zet later vervalt dit recht. Iedereen wil graag promotie maken vandaar dat de pionnen enorm belangrijk zijn, zeker in het eindspel, als vele stukken zijn geslagen, des te kostbaarder zijn de kleine pionnen.

 
   

Wanneer een pion promoveert (de overkant haalt) kan hij de pion inruilen voor een dame maar het mag ook een ander stuk zijn b.v. een toren, loper of een paard. Zie diagram Promotie. Wit speelt en wint; Het gaat natuurlijk om de promotie van a7 naar a8. Wit speelt Lf1+ Zwart zet zijn loper ertussen Lg2 en wit slaat Lf1xLg2 nu staat de Zwarte koning weer schaak en moet naar h4.Nu is de weg vrij en kan wit a7-a8 een dame halen.