Schaken met valstrikken

Nu hebben we al een aantal korte partijen gespeeld die door beginners wel geprobeerd worden o.a. gekkenmat, herdersmat en zeekadettenmat. Dit zijn wel heel korte partijen. Maar kan het nog korter?

Op een toernooi in Azie, de leider stond 2 punten boven de tweede prijswinnaar en als je weet dat iedere gewonnen partij 1 punt oplevert dan kon hij het toernooi niet meer verliezen.

De eerste-prijswinnaar opende 1. e4 en zijn tegenstander antwoorde met e5. We staan gelijk, zei de witspeler, ik bied remise aan. Goed zei de zwartspeler, (remise is een onbeslist geëindigde partij) met een gelijkspel, is een half punt, neem ik genoegen. Dit is toch wel de aller kortste partij?

Nee, op een kampioenschap in Groezië werd er e4 gespeeld. De zwartspeler keek met weerzin naar zijn tegenstander en noteerde: Opgegeven. Iedereen verbaasd, wat is er nu aan de hand? Mijn tegenstander heeft zich niet geschoren en ik wil daar niet tegen aan zitten kijken.

Nog korter? Ja. Op een toernooi in Wilna namen ook deel Dus-Chotimirsky en een zekere Von Freymann. Ze hadden een bloed hekel aan elkaar en ze verschenen geen van beiden. De wedstrijdleider gaf beiden een nul.

 
En dan nu de valstrik.
1. e2-e4; e7-e5
2. Pg1-f3; Pb8-c6
3. Lf1-c4; Pc6-d4 wit kan nu 4. Pf3xd4 spelen, maar speelde
4. Pf3xe5; Dd8-g5 en zwart gaat in de tegenaanval
5. Pe5xf7; Dg5xg2 zie diagram
6. Pf7xh8; Dg2xh1+ een + betekent dat er schaak wordt gegeven.
7. Lc4-f1; Dh1-xe4+
8. Lf1-e2; Pd4xc2+
9. Ke1-f1; Dh1+ en het is mat

Vanaf het diagram kan het ook anders.

6. Th1-f1; Dg2xe4+
7. Lc4-e2; Pd4-f3+ en hier is niets meer aan te doen. MAT.
Wit staat schaak met het paard. De loper kan het paard niet slaan want dan staat de koning schaak door de zwarte dame. Dit schaakmat noemt men stikmat.