Toernooireglement Taverne Beker

Op vier avonden, en als de schaakkalender het toelaat vijf avonden, per seizoen wordt om de Taverne Beker gestreden.

De eerste drie (vier) avonden worden de voorronden gespeeld. Op de laatste avond vindt de finale plaats.
De partijen van dit rapidtoernooi duren 25 minuten per partij per persoon.
Er worden drie ronden op een avond gespeeld

De voorronden worden gespeeld volgens het Zwitsers systeem.
Er wordt gespeeld volgens de KNSB-regels van het rapidschaken.
Een onreglementaire zet moet, in de tijd van de speler die de onreglementaire zet heeft gedaan, worden hersteld, ook als men schaak staat.
Bij oneven aantal spelers krijgt de niet-speler één bye-punt.

De eindstand van de voorronden wordt bepaald door het scoringspercentage van de deelnemers.
Een speler wordt in de eindstand opgenomen, indien hij(zij) minimaal 60% (bij 9 voorronden) of 50% (bij 12 voorronden) aan de voorronden heeft deelgenomen.
Deelnemers die het vereiste deelnamepercentage niet hebben gehaald sluiten achteraan op volgorde van bordpunten.

De finale wordt gespeeld door de eerste vier spelers in de eindstand van de voorronde en spelen een halve competitie.
De overige deelnemers worden ook in groepen van vier verdeeld in volgorde van de eindstand van de voorronde en spelen in een halve competitie om de plaatsen 5 t/m 8, 9 t/m 12 enz.
Indien een speler op de finaleavond niet aanwezig is en wel in de eindstand van de voorronde voorkomt, vervalt zijn plek en schuift de rest door.

Winnaar van het toernooi is de speler met de meeste bordpunten in de finalegroep.
Is dit gelijk dan wordt een barrage gespeeld totdat een beslissing is gevallen.
Een barragepartij duurt 10 minuten per partij per persoon.

De winnaar ontvangt de Taverne wisselbeker. De beker wordt eigendom van de winnaar na drie keer ononderbroken toernooiwinst. De beker wordt uitgereikt op de eerste clubavond van het volgende seizoen.

In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdleider.